Något som dricks dagligen hemma hos oss är mejerifri mjölk av olika sorter. Oftast köper vi färdiga osötad kokos-, cashew- eller mandelmjölk från alpro eller gogreen i butiken som bland annat används i smoothie. Det kan dock förekomma vissa E-ämnen eller andra tillsatser som inte är så trevliga och som jag gärna vill dra ner på, helst undvika helt. För att veta till 100 % vad produkter innehåller och att det är bra råvaror krävs det oftast att man gör det själv. Så för ett tag sedan gjorde jag hemmagjord cashewmjölk vilket var smidigt och väldigt gott. Idag var det dags igenom men denna gång blev det mandelmjölk istället och det var inte så dumt, dock krävdes det lite mer jobb med mandlarna eftersom skalet skulle plockas bort. Det går självklart att göra mjölk på det man föredrar , för att nämna några så funkar det utvärkt att göra hemmagjord nöt-, frö-, sesam-, kokos- eller hampamjölk. Jag har ännu endast gjort på nöt så det återstå att se vad det blir nästa gång, för hemmgjord mejerifrimjölk är något jag ofta kommer göra här hemma. Mjölken går att förvara i kylskåp i några dygn. 

Ingredienser
2 dl nötter
1 liter vatten
vaniljpulver
vill man ha lite sötma, tillsätt 1-2 daddlar
 
Instruktioner
Blötlägg nötterna i en skål med vatten och en nypa salt i några timmar. Mandlar kan ligga i vatten under natten medan cashewnötter max bör ligga i vatten i 5 timmar. När blötläggningen är gjort, skölj nötterna och om det är nötter med skal försök då ta bort det. Lägg de sedan i en blender tillsammans med vatten, vaniljpulver och om sötma önskas, tillsätt dadlar. När det blivit en mjölk kan småbitar silas bort och häll därefter mjölken på flaska som förvaras i kylskåp.
 
Mandlar, vatten och vaniljpulver i blenden. Jag kämpade i evigheter med att få bort skalet på nötterna men lyckades sådär, men som tur var funkade det bra ändå!

Färdig mandelmjölk till morgondagens smoothie! 
 

Kommentera

Publiceras ej