Vissa har kanske tidigare använt sig av sädesslaget hirs medan andra aldrig hört talas om det. Jag stötte på det för första gången förra året men jag har tyvärr glömt bort det. Hirs är faktiskt ett av våra äldsta sädesslag och har odlats i Norden sedan bronsåldern. När man får höra sådan information inser man att det finns så mycket man ännu inte har kunskap om. Den som söker den finner och ibland handlar det bara om att vara öppen för att prova nya saker/livsmedel och då kan man hitta massor av nya alternativ. Hirsen funkar att ha både i bakverk såväl som gröt och är självklart glutenfritt. Jag tänkte dela med mig av ett recept som räcker till 2 portioner hirsgröt och är super gott!
Ingredienser
1 dl hirsflingor
3 dl vatten
0.5 dl pumpakärnor
0.5 solroskärnor
1.5 msk chiafrön
salt
kanel
Koka upp vattnet i en kastrull. Rör därefter ner alla ingredienser och låt koka i ca 5 minuter. Servera med valfri mjölk och toppa med bär, nötter och lite dadlar.


Kommentera